Tämä on ruoka- ja leivonta-aiheinen blogi. Muotia ja elämää löydät toisesta blogistani Sweet & Sour Lollipop.

perjantai 30. huhtikuuta 2010

Pullaa :)Ohje:

5 dl maitoa
1 pkt tuoretta hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1-1,5 litraa jauhoja
200 g voita

Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi ja sekoitetaan siihen hiiva. Sen jälkeen lisätään kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma ja sekoitetaan. Lisätään jauhoja pienissä erissä. Alusta reunoja myöten. Laita jauhoja sen verran, kunnes taikina irtoaa kunnolla reunoista. Sen jälkeen lisätään pehmeä voi.

Annetaan taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin puolin tunnin ajan. Paras paikka kohotukselle on lavuaari, jossa on lämmistä vettä tai mikro, jonka ovi suljetaan (mutta ei laiteta käyntiin).

Kun taikina on kohonnut, voi tehdä mieleisiä pullia. Kanelipullia tehdessä taikina kaulitaan levyksi, joka on leveys on suurempi kuin korkeus. Muista jauhota alusta ja kaulin! Voidellaan voilla ja lisätään kanelia ja sokeria. Nyt vapun aikana kannattaa laittaa vaikka rusinoita! Itseltäni oli rusinat loppu. :(
Kieri sitten taikina rullaksi. Leikkaa taikinasta paloja siten, että ensiksi leikkaan viistotsi vasempaan ja sitten viistosti oikeaan. Laitetaan pellille, painetaan pullan keskikohdasta, voidellaan kananmunalla ja lisätään raesokeria.

Voisilmäpullia tehdessä pyöritellään takinasta palloja. Voidellaan pullat kananmunalla. Otetaan voinikare ja survotaan osittain pullan sisään. Lisätään raesokeri.

Pulliin voi lisätä myös kookos- ja mantelihiutaleita, pähkinöitä, rusinoita, suklaata... mielikuvitus vain rajana! Kaikki pullat paistuvat 200 asteisessa uunissa n. 10 minuutissa.

Itselleni oli alussa vaikea tehdä pullaa. Pullasta tuli kovaa ja kuivaa vaikka kuinka orjallisesti ohjetta noudatin. Mutta pullaa tehdessä ei kannata ohjetta noudattaa niin orjallisesti, vaan pitää luottaa käden tuntumaan. Vaikka ohje, mistä nuo pullat tein, käski laittaa tuon 1,5 litraa jauhoja, lisäsin itse vähän yli litran. Ja tuli hyviä pullia! Ja myös taikinaa kannattaa kunnolla viännellä ja kiännellä että varmasti tulee ilmavaa. Itse suosin tuota lavuaarimenetelmää, kyllä taikina siitä kohoaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti