Tämä on ruoka- ja leivonta-aiheinen blogi. Muotia ja elämää löydät toisesta blogistani Sweet & Sour Lollipop.

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Pitsaa kädestä pitäen

Ajattelin tehdä tästä kunnon tutoriaalin, että aloittelijoille olisi helpompaa tehdä tätä. Saattaa ehkä tuntua liian paasaamiselta, mutta toivottavasti jollekkin on tästä apua.

Pitsataikinan ohje:

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
1,5 dl öljyä
6 dl vehnäjauhoja

Pitsataikinaa voi myös maustaa esim. valkosipulijauheella.

  • Lämmitetään vesi noin 42 asteiseksi. Siis hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Siihen lisätään pussi kuivahiivaa.

Hiivan voi sekoittaa käsin tai puuhaarukalla. Itse aina suosin menetelmiä, missä jää vähemmän tiskiä. :)
Lisätään siihen öljy ja suola ja sekoitetaan.


  • Lisätään vehnäjauhot pienissä erissä.

Alussa sekoita puristaen jauhoja kädessäsi ja "vispaamalla".
Kun taikina alkaa jauhoja lisättäessä "kiinteytymään", ala alustamaan taikinaa reunoista.

  • Vinkki käsille

Kätesi ovat täynnä takertuvaa taikinaa. Kun jauhoja on enää vähän jäljellä, kaada jauhoja käsiisi. Puristele, hankaa ja taikina alkaa irrota käsistäsi! Tadaa! Ja kätesi ovat puhtaat!


  • Pitsataikina alkaa olla valmista, kun taikina irtoaa hyvin reunoista eikä takerru käsiisi.

Itse olen huomannut, että jauho määrät aina vaihtelevat, milloin taikina irtoaa reunoista. Voit siis laittaa lisää tai hieman vähemmän jauhoja kuin reseptissä. Myös öljyn määrä merkitsee. Jos laitat vähemmän öljyä, lisää enemmän jauhoja!

  • Laitetaan taikina kohoamaan 30 minuutin ajaksi. Laitetaan liina päälle. :)


Täytteet (mitä minulla oli nyt käytössä):

1 prk tomaattimurskaa
ketsuppia
1 pieni prk persikoita
1 prk ananasta
600 g jauhelihaa
½-1 sipuli
250 g juustoraastetta

Ja todellakin, pitsatäytteenä tässä voi käyttää vaikka mitä, mielikuvitus vain rajana. :)

  • Valmistellaan täytteet kun pitsataikina on kohoamassa.

Leikataan persikat paloiksi, ruskistetaan ja maustetaan jauheliha haluamalla tavalla ja silpotaan sipuli. Sipulit voi myös kuulottaa paistaessaan jauhelihoja tai laittaa sellaisenaan. Silppusin sipulit tupperwaren käsisilppurilla. Kätevää ja ei saa kyynelehtimään!

Kun taikina on kohonnut....

  • Levitetään taikina leivinpaperoidulle pellille

Levittää voi käsin tai kaulimella. Itse levitin käsin. Kannattaa laittaa jauhoja käsiin/kaulimeen, jotta levitys onnistuu paremmin.

  • Tomaattimurska ja ketsuppi


Tomaattimurskalla on tapana levittyä huonosti, joten lisään myös joukkoon ketsuppia.

  • Jauheliha ja sipuli


Itse laitoin lähes 600 g jauhelihaa, mutta voi laittaa vähemmän.

  • Hedelmät


Paljon persikoita ja ananaksia...


  • Juustoraaste


Itse käytin tällä kertaa mozzarellaa, mutta myös emmendal on hyvä tähän. :)

  • Pitsaan voi lisätä halutessaan myös oreganoa tai basilikaa. Itse en lisännyt, koska halusin pitsan maistuvan enemmän hedelmältä.
  • Laitetaan 200 asteiseen uuniin n. 3o minuutin ajaksi.
Ja sitten vaan herkuttelemaan!



Mielestäni hieman ruskistunut pinta on parasta... Nyt taisi ehkä olla muutama minuutti liikaa uunissa. ;D

Lopuksi teille kysymys: Lempipitsanne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti